9 Ekim 2009 Cuma

Sosyalleşme ve aktiviteler

Yazmadan geçemiyeceğim. Tosunumun büyümesine günbe gün şahit oluyorum.Daha dün oturdu emekledi yürüdü derken artık sosyalleşmede farklı adımlar atmaya başladık.Şimdiye kadar parkta kendi başına oynar,çevreyi izler, arkadaşlarını uzaktan izlerdi. Artık büyüdü ya beraber oynuyorlar. Hatta evvelisi gün beni çok mutlu eden bir olay yaşandı.
-Annecim git arkadaşlarına '' merhaba de '' dedim.
Usulca gitti, kendisinden büyük abisine elini uzattı. Abisi ne olduğunu anlamadan elini tuttu ve tokalaştı. Bir güzel salladı ki elini.. İki annede gülünce bide kendine alkış yaptı tosunum.Şimdi her akşam birini bulup tokalaşıyoruz.

Büyümenin başka adımlarından biride ,aylar önce bıraktığım ABA eğitimine geri dönmem. İlki kadar çok sıkı olmasada ara sıra uğraşıyordum emeğimi yavaş yavaş almaya başladım sanırım ya da daha önce gösterdiklerim Tunamın aklında kalmış. Ben anlamıyor diye hayıflanıp bırakmışken:((
Kelime kartlarımız vardı daha önce yazmıştım. Ara ara onları gösteriyordum.Şimdi söyleyebildiklerini soruyorum.
''Köpek'' kelimesini gösteriyorum;
- Annecim bu ne?
-Haovv haovv!!
''Süt''ü görteriyorum.
-Düü
''Anne''yi,
-Anne anne
'' Baba'' yı,
-Baabbaaa!
Ah birazcıkda dilimiz çözülse.

Başka yaptığımız etkinliklerde karşıtlar.Daha çok kitaptan gösteriyorum.Uzun-kısa kalem,kirli- temiz çizme, siyah- beyaz kedi vs. Sorduğum zaman bana gösterebiliyor. Ama belkide şanstır diye düşünüyorum sonuçta %50 sansı var. Bazen yanılıyor çünkü. Evdekimateryalleri kullanmaya başladık.

Hergün mutlaka 10-15 dakika yarım saatten aktivite adı altında 3 adet oyunumuz oluyor.

Bunlardan biri kitap okumak En çok sevdiği kısım bu kucağıma geri geri gelerek önce bir güzel poposunu dayıyor.Sonra bir güzel başlıyoruz anlatmaya.10-15 dakikadan fazlasında çocukların ilgisi dağılıyor genelde ama kitap okumada biz bu süreyi aşabiliyoruz bazen kitap yeniyse tabi.Henüz seri bir şekilde okumaktan hoşlanmıyoruz. Eskilerden sıkıldık yeni kitaplarımızsa yolda siparişini verdik.

Diğeri boya yapmak. Boya yapmak çok uzun sürmüyor. Çünkü belli bir zamandan sonra yemeye başlıyor ya da etrafı boyamaya.

Bunun dışında nohutlarımızla kaşık tutmayı öğrenmeye çalışıyoruz ama hala istemiyor.Kaşığı vurmaya başlıyor,bırakıyor. Elle almak daha kolay di mi ama..
Arada ABA eğitimi veriyorum amAsıkılınca hemen bırakıyorum. her kartda en fazla 3 saniye gösteriliyor.
Dans etmek, oyuncaklarını toplamak, anneyle çamaşır asmak, yerleri bezle silmek vs. ev işleri tosunu oyalayan, kendinin faydalı olduğuna inanmasını sağlayan oyunlarımız.

2 yorum:

Güneş dedi ki...

o kartlardan bende hazırlamıştım çok küçüktü ilgisini çekmeyince kaldırmıştım iyi oldu hatırlatman. Tokalaşması çok tatlı..Hiç bir şey boşuna değil aslında kapıyorlar hemen.

Ömer Tuna dedi ki...

Çok istikrarlı davranmak gerekiyor. Hala tam anlamıyla devam etmek çok zor ara ara gösteriyorum işte ma faydası oluyor