20 Kasım 2009 Cuma

18. ayda neler oluyor?

İşte dönüm noktalarından biri daha 18 ay..
Two terribal'a iki kala, herşeyi kendisinin yapmaya çalıştığı şu sıralar anne bazen kendini çaresiz hissediyor.Allahtan Tunam aşırıya kaçmıyor inatlaşama konusunda - şimdilik- İlgisini çok çabuk başka bir yöne çekebiliyorum.
Bir önceki postta babaya ne kadar bağlı olduğunan bahsetmiştim.Allah sesimimi duydu mu yoksa Tuna'm mı hissetti bilmiyorum. Postu yazdığımın günün akşamına oğluşta değişmeler meydana geldi.Babamızın hasta olması sebebiyle beraber uyuyoruz. Totosunu dayıyor , kafayı bana doğru çevirip yanağıyla temas etmeye çalışıp eliylede yüzüme dokunuyor allahım işte o an benim bittiğim andır. Bu günde bir ilki yaşadık çıkarken ilk defa beni bIrakmadı kafasını boynuma gömdü. Kıyamadım, alışık değilim ben bu durumlara tabiii. Teyzemizle aşağıya kadar indik kapıdan yolladı beni gönülsüz gönülsüz.
Annenin türlü türlü versiyonu var bizde '' anne, anna, anamm'' birde soru sorar gibi, kaybetmişte arar gibi uzaltılmış hali ''anneee?''
Daha önceki danslarını koymuştum bloga dansları ilerlettik annaa, baba, oğul hep beraber dans ediyoruz. İkimizide kaldırıyor iki elinide hitler gibi kaldırarak ''baadaa'' ve türevlerini söyleyerek tekrar etmemizi istiyor ve bizde yapıyoruz o andaki halimizi görseniz.. Parmağında oynatıyor yani..
Zıplamaya çalışıyor sürekli parmak ucuna kadar geliyor ama yerden kesilmiyor o patatesler..

Boya yapmaktanda sıkıldık biz, kitap okumaktan, oyuncaklarla oynamaktan, pencereye bir '' hohhh '' yapıp baba yazmak daha çok hoşuna gidiyor ne isterse artık. Geçen gün süngeri aldık üzerine kürdanları sapladık çok hoşuna gitti eline battığı içinde oldukça dikkatli yaptı.Yine aynı kürdanları kendi kutusundan başka bir yere boşalttık, ama ne olur ne olmaz diyerek kaldırdım geri malzemeleri.




İlk tatlımızı yaptık ama baba kontrolünde..



Tuvalet durumunda ne haldeyiz?
Banyoya gidiyoruz kaka yapıcağı zaman, bezini çıkarıyoruz, bizimki lazımlığa değilde banyonun bir köşesine gidip kaka, çişin yapıyor. Kalkıyor şöyle bir arkasına bakıp uzun bir '' aaa aaaaa'' çekiyor sonra tekrar oturup yapabilecek mi kendini test ediyor. Kıpkırmızı kesilip ıkınıyor ama gerisi gelmiyor tabii.
Şimdi arkadaşlar soruyorum bu duruma hiç tepki vermemelimiyim yapsın mı yoksa (lazımlığa oturmuyor) hemen bezleyip bezemi yapmasını sağlıyayım?
Eskiden herkesle paylaşırdı elinde ne varsa şimdi ise pek vermiyor özelliklede kendinden küçüklere ve yaşıtlarına, ama abi abla olursa o başka hemen veriyoruz. Dışarıdayken dikkatimi çekti. Her zaman dışarıya çıkarken aldığımız baston tekerleğimiz var hep alırız ama hiç oynamayız. Eğer ki bir abi abla görürsek hemen onu alıyor ve kendilerine doğru ses çıkarta çıkarta giyoruz. Galiba onunla abi- ablası oynasın diye:))


Henüz cümle kurmaya geçmedik. Ama kelime hazinemiz gün be gün artıyor çogu zaman uyduruyoz aslında beklemedeyiz.
Tosunumun çok iyi bir müzik kulağı var. Ona söylediğimiz sarkıları taklit edip söyleye biliyor. Komşumuzun öğrettiği harmancık tekerlemesini, daha dün annemizin.. vs. kendince uydurup melodisiyle tekrar ediyor yakalayabilirsem buraya koyacağım.
Küpleri üst üste koymaya başladı vura vura çok hırçınız çokk.
Vs vs. hergün Tuna'mla yeni bir yenilik gerçekleşiyoR.
Yarın öğretmenler günü tüm öğretmenlerin öğretmenler günü ve gelecek kurban bayramınızda kutlu olsun bayramdan sonra görüşmek dileğiyle bye..

2 yorum:

apikal dedi ki...

merhaba esracımm,okudukça okuyasım hiç bitmedi tuna hakkında yazdıklarına,öyle tatlı anılar biriktiriyorsunuz ki bu günlük sayesinde de vay ben ne çok uğraştırmışım anneciğimi,anneciğim benim ne sabırlı ne sevgi dolu bir melekmiş diye diye geçmişine hayretler içinde tanık olacak kimbilir..tuvalet eğitimi konusunda sana ilk fırsatta özel bir yazı hazırlıcam tamamen kendi tecrübelerime dayanan 2 çocuğumun 2 farklı maceralarını içeren..tuna nın yaptıklaarına ani tepki vermemeni ayakta alkışlıyorum,çok sakin tavırlısın bu harika..çiş yapmayı hızlı öğreniyorlar ama ilk kakanın tuvalete gönderilmesi doğrudan,zahmetli bir öğretinin zahmetli bir sonucu..bana kalırsa bezi bırakma konusu gündemdeyse ilk olarak tuvalet eğitimi verilmeli..alıştıra alıştıra,varsa görüştüğün arkadaşlarının büyük oğlu,kızı,onların tuvaletini yaparken izlettirilmesi ve hemen ardından kendisine sende yapmak istermisin diye sorulması çok iyi oluyor..örnek alarak öğrenme tuvalet alışkanlığında iyi bir çözüm..bu konuda yine yazarım bir ara..
meyve yemeyi bu kadar çok sevmesi harika..biz de aburcubur dan kaçınmaya dikkat ediyoruz..ama istedikleri şeyi ifade ettiklerinde çaktırmadan kontrolüm altında (eğer öğünlerde yaptığım yemekleri yemede bir sıkıntı yaşamamışsam kıyamıyorum istediklerine müsade ediyorum ama henüz öğün zamanıysa yemekten sonra diyorum)yiyorlar bisküvi kraker,çikolata vs..babaaa yazısından sonra tuna seni şaşırtmış demek, çok iyi gelmiş bu sana ne güzel..inan hayat boyu değişip durmalarına şaşırıp duracağız..benim yavrum şöyle demeye de hiç gelmezler,anında tamtersi reaksiyon gösterebilirler hiç belli olmaz..yeterki sağlıklı olsunlar,biz de başetme gücü bulabilelim, daima her kesin gönlü hoş,huzur dolu olsun,ayrıca geçmiş bayramın kutlu olsun! bizde 5 günde izmir ısparta turladık,harikaydı!sevgilerimle

Ömer Tuna dedi ki...

Ah inşallah o günleride görürüz Şenaycım. Tuvalet eğitimi konusunda bilgilerine ihtiyacım var tabii hemde acilen. İnan bende kendime şaşıyorum hiç kızmamama ama galiba daha olayın başındayız diye birde bu konu gerçekten hassas ipin ucunu kaçırırsak vay halimize. Başka bir abiden görmesi fikri iyi. Babayla yada benimle mutlaka tuvalete girdi ve ne yapılır öğrendi.Aylardır tuvalet eğitimi veriyorum bezini açıp altından tutarsak yap çişini dediğimizde yapıyor biraz daha sabır.
meyva konusunda şükür sorunumuz yok bazen yemeklerde işte oda normal herhalde ama abur cuburu çok sevmiyorum kendim galiba bu konuda hassas davranıcağım. Bakalım büyük konuşmamak gerek sonuçta etrafında görüp isteyecek.
Tatilde bizde memlekete gittik yorgunluk oldu biraz ama aileleri görmek güzeldi.