12 Mart 2009 Perşembe

Mantar Çorbası

Geçen hafta Derya yengemize gittiğimizde bize sulu köfte ve mantar çorbası yaptı. ''Aaa bu etli oğluma yedirmeliyim'' bir iki kaşık aldı sonra ağzını açmadı benim tosunum alternatif olarak mantar çorbası deneyelim dedim ''mmmmm''benim çorbamın yarısını yedi.Burdan çıkarılacak sonuç oğlumunda damak zevki var.
7,5 aylıktan beri biz sofrada ne yersek onu yiyor oğlum yemekler az salçalı ve tuzsuz hiç birşeye benzemiyor tadı ama ne yapalım gözünü kapat yee. Her türlü fedekarlığa katlanıyoruz bu da farz oldu artık sonradan atılan tuzda daha fazla tuz yüklenmesine sebep oluyor. Bir çare bir çare..
Büşra'cım yazıyı okuyacağına inanıyorum yemeklere yazın kandi yaptığım domateslerden koyuyorum cam kavanozlara doldurdum ama kararsızım sonuçta konseveye giriyor sonra düşünüyorum'' marketten aldıklarımdan iyidir'' sen ne fikirdesin? Haa birde günde elma, muz, portakal, mandalina, kivi, armut!!!! değil tabii bu gruptan 3 porsiyon yiyor ama herkes çok fazla olduğunu söylüyor.Sen ne kadar veriyordun Ada'ya? Geçen hafta meyvayı azalttım bu seferde kabızlık yolunda ilerledi oğlum.
Baba: Daya meyvayı Esra
Alttan üsttende zeytinyağı takviyesi işlem tamam.
Daha nemi yiyor 1 adet balık,karnıbahar pazı , ıspanak, pırasa makarna bulgur, pilav,patetes her çeşit çorba ve artık nerdeyse hiç ezmiyorum dişi yok oğlumun ama
diş etleriyle çevire çevire eziyor. ağzı doluykende 2. kaşığı hiç almıyor. Maşallah diyelim . Bu arada bu yazı Büşra' yazılan bir mektup gibi oldu. ne çok soruyorum sana çok sağol bu arada.
Veee oğlumun çok sevdiği mantar çorbasının tarifi ben bilmiyordum belki benim gibi bilmiyenlerde vardır.

MANTAR ÇORBASI
Malzemeler:
1 kase mantar
1 bardak süt
3 kaşık un
1 adet domates( varsa)
su
1 tutam dere otu

Yapılışı:
Tencereye yağı koyup unu kokusu gelene kadar karıştırıyoruz. soğuk su ve sütü dökerek kıvamını ayarlayıp kaynamaya bırakıyoruz.Bir taraftada mantarları, domatesi soteleyip çorbanın içine ilave ediyoruz dere otunuda koyup iki taşım kaynat vee çorbamız hazır..
Derya yengemize tarif için teşekkürler.


Foto çekmemiştim bir yerden buldum işte

4 yorum:

Adsız dedi ki...

mantar çorbası enfes görünüyor.bu senin denediğin bir tarifse ben de mutlaka yapmak isterim.Siz ne yerseniz ondan yesin ve özellikle sizinle sofrada yesin.Ada da hala ağzı doluyken ikinci lokmayı almaz ağzına,bu bence de iyi bir özellik.Meyve konusunda da bence de ver meyveyi gitsin.Bol meyve iyidir.Ben ikindi yemeği olarak Ada'ya tüm meyveleri karıştırırdım senin gibi bazen içine ceviz veya fındık da eklerdim robottan geçirerek-boğazına takılmasın- bazen de bebe bisküvisi ezerdim çok olmamak kaydıyla.Koca bir tabak olurdu ve Ada hepsini bitirirdi.Ben bile yiyemem belki o kadar yani.Ada her zaman meyve seven bir çocuk oldu.Bence bu çok iyi bir özellik.Tuna da bol bol yesin.Kivi ekşi diye pek yemek istemiyor sadece.Biraz büyüyünce meyveleri tek tek vermeye başladım.Her ikindi muzlu süt hazırladım ama içine hiç şeker koymadım.Ada bir dikişte içerdi.Bir ara sebze yemeyi kesmişti,herşeyin içine sebze koyma alışkanlığım başladı.Kereviz,kabak,havuç ne varsa çorbalara,köftelere,makarnalara.Canım kocam normal köfte yap diyor bazen,her yemek Ada'ya göre sebzeli olduğu için.Ama dergide okumuştum.Sebze yemeyen çocuklar meyvelerden de aynı vitamin minarelleri alabilirler diye.Ama önemli olan yeme alışkanlığı kazndırmak zaten.Ada iştahlı bir çocuk,babası gibi olacak diye korkuyorum bazen...

Adsız dedi ki...

domates içinde her zaman için senin yaptığın en iyisidir.yaz domatesi ben bu sene yapmadım bana böyle şeyler yorucu geliyor mutfak işini pek sevmediğimden galiba.Bu sene kocacığımın bayilerinden birinin kocaman bahçeleri var.Adam her türlü sebze meyve yetiştiriyor.Hormonsuz doğal adam kendi zevki için yetiştiriyor eşe dosta dağıtıyormuş.adam kendi domateslerinden kilolarca salçalar yapmış.Bize de vermiş ve bayağı çok.Ben salça severim yemekte.ve bu salçayı gönül rahatlığıyla kullanıyorum.Elmalarımız da oradan geliyor.Güvenerek yiyoruz...

Ömer Tuna dedi ki...

gerçekten çok güzel oluyor ben zaten sütlü çorbaları çok severim tarhanayada katıyorum çok güzel oluyor çorbayı kendimde denedim.
Tuna yazdığım gibi ne yersek onu yiyor ve mutlaka mama sandalyesinde yalnız bir yere gittiğimizde sıkıntı olmaya başladı ordada mama sandalyesini arıyor yedirmek çok zor oluyor.meyvaları 3 öğüne böldüm bebe bisküvi nerdeyse hiç vermiyorum eline verincede atıyor çoğu zaman.
olsun iştahlı olsun yemeyince insan çok üzülüyor. bu günlerde yemek istemiyor iki gündür elimden yiyor döke saça ne yiyebilirsek kaşığı reddetmeye başladı umarım kısa süreliğinedir yoksa halim harap zorlamıyorum onu sanırım bir dönem böyle geçicek. Domates konusunda içimi rahatlattın sağol

Ömer Tuna dedi ki...

kocacım bloğumuzu senmi yaptın böyle kocaman kocaman yazılar hemen küçült onları