4 Eylül 2009 Cuma

15. ay kontrolü

15. ayımıza girmemizle okul, bakıcı vs gibi durumlarla karşı karşıya kaldık. Anladım ki okul başlayınca ben bloğ aleminde çok fazla olamayacağım. Neyse Bakıcımıza daha ilk günden Tunam alıştı zaten kimseye yabancılık çekmeyen tosun için bu zor olmadı. Beraber kahvaltı, oyun, gezinti deken uyuyor ve ben geliyorum öğlen. Zaten gitmişim gitmemişim çokda umurunda değil sıpamın. Kapıdan geçiriyor balkondanda el sallıyor. Babamıza ise kök söktürüyor gitmesin diye türlü oyunlara başlıyor, çok bozuluyorum bilesin oğluş.. Bu günde aynı şeyi bakıcı teyzemiz giderken yaptı sarılıp boynunada kafayı yaslayınca nasıl ayıracağımı bilemedim .Sanırım mutlu olmalıyım.

Neyse dün dr.umuzla randevumuz vardı tosun 3 ay boyunca 260 gr almasına karşın, 5 cm uzamış galiba kilolar boya gitti. Şu an itibariyle 83,5 cm olduk. Dişlerine bakınca şaşırdı daha öncede yazmıştım ısrarla köpek dişleri geliyor dememe rağmen oda inatla ''sen ne bilirsin kadın ben kaç yıldır bu işi yapıyorum '' diyerek belki de ''azılar gelecek'' dedi fakat tosunum annesinin yanında oldu önce alt ve üst köpekleri,ardından alt azıları , şimdide üst azıları çıkarmaya başladı. Toplamda 14 adet dişimiz oldu.
Aşımız vuruldu biraz huysuzluğumuz üzerindeydi bu ilk oldu. Sürekli '' ıhh ıh'' diye birşeyleri istemesi dikkat çekti.

*Dr: Bu şekilde istemesi konuşmasını güçleştirir. Ne istiyorsun anlamıyorum ki? gibi cümleler kurun.
*Hayvan , nesne, cisim vs. herşeye isimleriyle hitap edin.
( havv havv, burnn burnn, vuu vuu gibi şeyler yok.)
*Artık tuvalet eğitimi zamanı geldi.
Ben: Eğitim derken?
*Dr: Günde 8 10 defa cişş, kaka yaptın mı? yapıcan mı? gibi sürekli sorun . Yapınca 3-4 dakika bezi açmayın rahatsız olsun. ( Bizimki gayet memnun o kokuyla uzun süre kalabilir şahsen) Açtıktan sonra kakayı gösterin koklatın.
*Lazımlık alın. Klozet adaptörünü çocuklar ayakları yere değmediğinden dolayı sevmiyorlar, kendilerini güvende hissetmiyorlar.Kaka yapma belirtileri gösterdiğinde koltuğu kenarlarına saklanma, ıkınma vs. bezini açıp lazımlığa oturtun ancak zorlama yok istediğinde.
*Sifonu falan çeksin biraz oyunla karışık olacak.
( Hee he he biz bu zaten yapıyorduk dr bey)
*Klasik Türk çocuğu gibi elinde ekmek kurabiye bisküvi ile gezen bebeklerden olmayacak .
*Akşam 10'u yatma saati geçmeyecek.( Son iki maddeye doğduk doğalı uyuyoruz zaten.)
Evet kafamda toparladıklarım aşağı yukarı bunlar. Arkadaşlarada faydalı olması vesilesiyle..

7 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bu kadar erkenden tuvalet eğitimine başlatan doktor inan ilk defa duyuyorum. ısrar ettiğin zaman o kadar yanlış şeylere yol açılıyor ki, erişkin olduğunda seans seans psikiyatra gitmek zorunda kalabilir. bence başka bir doktora göster tuna'yı.

Ömer Tuna dedi ki...

Hülyacım bunlar sadece deneme lazımlığa alışsın diye ve ya çişş kakanın ne olduğunu bilsin diye Dr umuz ısrar etmememizi, oyun oynayarak yapmamızı özellikle belirtti. Tuna kendi isteğiyle oturuyor siliyormuş gibi yapıyor hemen kalkıyor oda bezi varken zaten bunlar alıştırma devreleri 2 yaşa yakın asıl aşamalara geçicez.Bana mantıklı geldi ki 6. ayından itibaren ben hep tunayla tuvaleye giriyorum neler yapacağını gösteriyorum

xxx dedi ki...

wc eğitimi için bizde aynişeyleri yapiyoruz..amaç öğretmek değil düzen oluşturup alıştırmak. ara sıra bizde lazımlığa oturuyoruz. boyu maşallah ne güzel uzamış. benim kzıda boya gitti kilo yok.. ama önemli değil sağlıklı olsunlr değilmi.. bakıcısını bu kadr sevmiş olması çok iyi aslında. sevinmek gerek.

Ömer Tuna dedi ki...

Bence 2 yaşına kadar mutlaka beklenecek diye birşey yok. Olay çocuğun kendini hazır hissedip hissetmemesiyle ilgili. Bebekler doğduklarında temizlik fıtratıyla doğuyorlar ve doğar doğmaz bez bağlıyoruz sonrada onları bezden kurtarmaya çalışıyoruz. Tuvalet yapmak yemek ,içmek, uyumak gibi insanların doğal ihtiyacı olduğunu çocuğa verebilirsek ki bu onlarında doğasında var. Bezsiz bebek diye bir kitap varmış onu okumayı düşünüyorum şu sıra. Her şeyi anlayan Tuna'mın bunuda anlayabildiğini zorlamadanda bu işi halledebileceğimi umuyorum. Önemli olan onu iyi gözlemlemek. Ama 18 aylık, ama 2 yaş belkide çok daha sonrası ne zaman hazır hissederse.
Sevgiler

Ömer Tuna dedi ki...

galiba boyu uzadığı ve yürümeye başladığı için kilo alamadı bizimkiler olsun sağlıklı olsunlar . Bakıcı konusunda şanslı olduğumu düşünüyorum umarım bu şekilde devam eder

Yelish dedi ki...

Tesekkurler notlar icin
Bende simdiden alistirmaktan yanayim,iyioldu okudugum bak :)
zaten kaka saati belli sabahlari , bunu degerlendirmek lazim

Adsız dedi ki...

sevgili anneler size tuvalet eğitimi konusunda bezsiz bebek kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim... Ben de surada gördüm:
http://www.miracik.com/index.php/2009/09/tuvalet-konusunda-yardimcilar/

Bezsiz bebek nesil yayınları