5 Mayıs 2009 Salı

Enginar



Doğma büyüme Eskişehir'liyim ve tatarım. Duyanlar belki bilirler bizde bir söz vardır '' Etle rakı tatarın hakkı''. Bizde muhakkak tüm yemeklerin içine et konur. Ispanak, pırasa gibi güzelim sebzelerin içine bile. Ben ne kadar tatar olsamda herhalde bununla ilgili genler bulaşmamış üzerime zeytinyağlı yemeklere bayılırım hatta mümkünse eti mutfağa sokmam ( sokmazdım Tunama hamile kalasıya kadar)Vejeteryanmıyım?
Hayır.
Sadece etin sebze yemeklerinin tadını bozduğunu düşünenlerdenim.
Neyse nerden girdik bu konuya şimdi? Arzular geldiği hafta enginar aldık pazardan ama benim ne pişmesiyle ne de temizlenmesiyle ilgili hiç bir bilgim yoktu Allahtan Arzu imdadıma yetişti oracıkta yapıverdi.
Yalnız temizlenmesi ayrı başına öğrenilmesi gereken bir durum gösterilmese kesinlikle neresinin pişireceğinizden haberiniz olmuyor.Zaten %80'i çöpe gidiyor. Yapraklarını sıyır sıyır geriye birşey kalmıyor. gelelim öğrendiğim tarife göre

Malzemeler:
6 adet enginar
1 adet patates
1 adet tavuk gögsü
Limon
un
yoğurt
havuç
zeytin yağı

Yapılışı:İçindeki tüyleri temizliyorsunuz ve Limon , su ve un karışımı kaba kararmasın diye temizlediklerinizi koyuyorsunuz. Tencerede önce tavuk etlerini, enginarı, havucu kavuruyorunuz ve az suda pişmeye bırakıyorsunuz. Başka bir kapta 1 tatlı kaşığı un , yarım limon ve 1 tatlı kaşığı yoğurdu karıştırıp sos hazırlıyoruz ve pişmiş enginarların üzerine döküyoruz biraz daha kaynatıyoruz. Bu tarifi soğan, bezelye ve değişik türevleriyle yapanlarda var.Tuna'mda Muradımda çok sevdi. Öğrendikten beri her hafta yapmaya başladım.
Not:İçindeki ciarin adlı etken madde ile karaciğer, böbrek, bağırsak ve safra kesemizi destekleyici özelliği var. Sindirimi kolaylaştırır. Kandaki yağ ve kolesterol seviyelerini düşürür, Güçlü bir idrar sökücüdür, vücuttaki istenmeyen sıvıların atımını kolaylaştırır. Kandaki şeker düzeyini düşürür.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Enginar yemeği hiç yemedim ve hiç yapmadım.Sebze yemeği pek sevmezdim çnkü babam küçükken sebze yememiz için çok zorlardı.Biz de sebze yemeklerine hiç et koymayız.Sebzeyi tek pişiririz.Bence öyle daha lezzetli.Size enginar için afiyet olsun.Hala enginar yiyebileceğimi sanmıyorum...

Ömer Tuna dedi ki...

valla tavsiye ederim çok güzel tdı var hafifte ekşimsi ağzım sulandı bak